Хроничните болести могат да предизвикат кариес

Кариесът е най-честото и широко разпространено стоматологично заболяване

 

кариес

То представлява разрушаване на твърдите тъкани и се причинява от бактериите в устата – произведената от тях киселина образува миниатюрни цепнатини и кухини в зъбния емайл. Това е първият етап от развитието на кариес, а после процесът продължава в дълбочина и ширина. Лошият дъх е един от индикаторите за наличие на разрушителните бактерии.

Зъбен кариес може да се образува на всякаква възраст. Някои не познават пломбите до 30 години, други посещават редовно стоматолога още през първите седем. В предразположението към това заболяване се открива фамилна наследственост. Гените влияят на състава на слюнката. Тя пази зъбите, като им осигурява „душ“, който спомага за неутрализирането на произведената киселина и отмиването на хранителните остатъци. Но и съдържа олигозахариди. Това са вид въглехидрати, които при някои хора не позволяват на бактериите да засядат по зъбите, а при други – точно обратното.

Сред предпоставките за образуване на кариес са тютюнопушенето, повишената консумация на кафе и вино, небалансираното хранене (дефицитът на калций, флуор и витамини не позволява на зъбния емайл да се обновява).

Хроничните заболявания, особено на вътрешните органи, също се отразяват на денталното здраве. Болестите на черния дроб и жлъчния мехур променят състава на слюнката, което може да повиши риска от кариес. Ако често страдате от запушен нос, значи дишате предимно през устата. По този начин устната кухина пресъхва, което благоприятства размножаването на бактерии и увеличава опасността от развитие на кариес.

Най-честата причина за разрушаването на зъбната цялост е лошата хигиена. Редовното миене на зъбите с четка и паста е важно, но съвсем не е достатъчно. Използвайте специални четки за междузъбните пространства, защото в тях се задържа храна, която не може да се отстрани с обикновена четка. Със същата цел се използват и конците за зъби. С тях трябва да се внимава, за да не се нарани венецът. След като се въведе конецът в междузъбното пространство, той не се движи напред-назад, а се правят движения по страничните повърхности на зъба. В аптеките ще откриете различни видове конци – ароматизирани, импрегнирани с восък (за по-лесно ползване), със съдържание на флуор за профилактика на кариес, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *