Начало / Здравето от А до Я / Зъби и устна кухина / Може ли пастата за зъби да ни навреди?


Може ли пастата за зъби да ни навреди?

Ако се вярва на производителите, пастата за зъби не нарушава никога никакви санитарни и медицински норми и предписания.

pasta-za-zabi-kariesiПастата за зъби е полезна – кой не вярва в това, питат от medikforum.ru. Но ако сте пристрастени към честото миене на зъбите и изстисквате от тубичката по-голямо количество паста, вие поемате определени рискове. Какви са те?

В пастите за зъби има съставки, които не се измиват, а остават в тялото. С времето се получават натрупвания, които могат сериозно да навредят на здравето.

Според специалистите повечето пасти съдържат флуор, който се натрупва в костите. Това натрупване може да причини отслабване на имунната система, а също да стане сериозен фактор за възникване на нервни разстройства и за отклонения в работата на стомаха. Страдат и ставите.

При производството на пастите се използва също натриев лаурил сулфат, благодарение на което миенето на зъбите е придружено с приятно запенване. И този химикал се натрупва, само че във вътрешните органи, като при това изсушава лигавиците им. Има сведения, че това вещество действа негативно върху репродуктивните функции на мъжете.

Още нещо, което е предназначено за подобряване на хигиенните качества на пастата за зъби: антибактериални добавки. Те наистина убиват патогенните микроби, но заедно с това унищожават и “добрите”. Така микрофлората на устната кухина се променя – дали това е положително?

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб