Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Могат ли спортистите да „избягат“ от остеоартрита?

osteoartritАко непрекъснатият натиск в ставата води до остеоартрит, застрашени ли са бягащите за здраве? Редица изследвания са си поставяли този въпрос, но са стигнали до твърде противоречиви резултати.

За и против

Проучване от 1996 г. търси симптоми на остеоартрит при група бивши шампионки (бегачки на средни и дълги разстояния и тенисистки) и друга контролна група жени на същата възраст. При бившите спортистки случаите на остеоартрит на коляното или тазобедрената става се оказват 2-3 пъти по-чести, отколкото при жените от контролната група. Според друго изследване, публикувано през 2000 г., мъже под 50-годишна възраст, които системно пробягват над 32 км на седмица, са изправени пред по-висок риск от ОА на коляното или тазобедрената става.

Други проучвания сред любители бегачи или бягащи за здраве хора обаче не откриват никаква връзка между тичането и ОА. Сравнително изследване, включващо 17 бегачи, изминавали средно по 45 км на седмица в продължение на 12 години, и мъже със същото тегло и възраст (56 г.), които не са тичали, не установява значими различия в броя на заболелите между двете групи.

„Ставите не са като автомобилните лагери, които се износват след определен брой километри“, твърди д-р Джоузеф Бакуолтър относно противоречивите данни от 1998 г., касаещи спорта и остеоартрита. „Използването на ставите не ги уврежда – на практика колкото повече ги употребявате, толкова по-добре ще се чувствате.“

Заключение

Специалистите са единодушни, че бягането за здраве и други силно натоварващи упражнения ускоряват развитието на остеоартрита, ако ставите вече са засегнати или ако се тренира усилено в продължение на години. Бегачите със здрави стави нямат причина да се тревожат, но и не бива да прекаляват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *