Как да си направите гел от арника за лечение?

Арниката е красиво цвете, което расте свободно в Европа, а родината й са планините в Испания, Франция, Унгария и др.

От 1500 г. гелове и кремове, направени от арника са били използвани за болки в мускулите, болки от артрит и те все още са в употреба днес в хомеопатични и билкови препарати. Билката съдържа етерично масло, горчиво негликозидно вещество, смола, анулин, танини, галусова киселина, каротиноиди и др.

Гелът от арника се прави като екстракт от арника се смесва с гел, направен от ирландски мъх. Това е естествен полизахарид, добит от червени водорасли. Притежава сгъстяващи и желиращи свойства и служи като хидратиращ гел. Нарича се още морски мъх или караген. И двате растения – арника и ирландски мъх, можете да намерите в билковите магазини. Арниката трябва да се използва само локално – на кожата, тъй като поглъщането може да предизвика проблеми.

Приготвяне на екстракт от арника

–      Купете добро качество цветове от арника от реномиран продавач на билки.

–      Натрошете цветята с пръстите си. Трябва да се на парчета, а не на прах.

–      Поставете натрошените цветя в буркан или съд с мерителни деления, за да измерите количеството. На една част от билката (например 100 гр) добавете 5 части водка (за нашия пример 500 мл).  Реалните количества, които използвате, ще зависят от това колко гел от арника гел искате да направите.

–      Поставете буркана на хладно и тъмно място като шкаф или дрешник, където ще остане за следващите четири седмици. Разклащайте енергично буркана най-малко веднъж на ден.

–      След четири седмици прецедете съдържанието на буркана през тензух или филтър за кафе Течността е екстракт от арника. Изсипете я в малък буркан от тъмно стъкло, за да я предпазите от светлина.

Гел от сушен ирландски мъх

–      Купете  добро качество сушен ирландски мъх от магазин за здравословни храни.

–      От ирландския мъх вземете 50 гр. и го сварете в 200 мл. вода. Ври 10 минути, след което го свалете от котлона.

–      Оставете сместа да се сгъсти в покрита купа или буркан за една нощ или за около осем часа. След това прекарайте сместа през рядка цедка и я поставете в буркан.

–      Добавят се пет капки екстракт от арника на всеки грам гел. Ако имате 10 грама гел, това са 50 капки от екстракта.

Бъдете внимателни с всеки нов продукт, ако имате някакви алергии. Първо направете проба на вътрешната страна на ръката, над лакътя. Намажете съвсем малко количество и изчакайте 24 часа, за да видите дали няма реакция на кожата ви.

 

 

Направете си билкова козметика!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *