Синята светлина гони хроничната умора

Късите вълни на синята светлина повишават бдителността и трудовата производителност.

Тice-aquarium10ази закономерност е била изследвана в нощните часове, информират от meddaily.ru. Сега се оказва, че въздействието по този начин се наблюдава и през деня.

Проблемът за въздействието на светлини с различна дължина на вълната е бил изследван във връзка с възможността за неутрализиране на хроничната умора. Тази тема е обект на внимание в университета “Томас Джеферсън”, където работи д-р Джордж Байнард. Той е създал специално устройство, с чиято помощ било изследвано въздействието на синя и зелена светлина върху 16 доброволци. Облъчването продължавало по 6.5 часа на ден.

Доброволците постоянно давали информация за това колко изморени се чувстват. Изследователският екип наблюдавал степента на тяхната сънливост, оценявал скоростта на реакциите им. Мозъчната активност била проследявана чрез специална апаратура. Оказало се, че облъчването със синя светлина намалява сънливостта, подобрява скоростта на реакциите и редуцира състоянията с понижено внимание. По-продължителното облъчване със синя светлина водело до съсредоточване и постигане на готовност за работа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *