ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лудостта на гениите: Гогол бил безумен магьосник

Според някои изследователи Михаил Лермонтов бил болен от една от формите на шизофрения

 

красив ум

Вероятно той наследил психичното разстройство по майчина линия: бащата на майка му сложил край на живота си с отрова, а майка му имала неврози и истерично поведение. Според свидетелства на съвременници поетът не се отличавал с общителност и бил злобен по характер. Настроението му можело внезапно да се промени без всякаква причина. Мнозина го смятали за опасен и го избягвали..

Николай Гогол, както е известно, страдал от тафефобия – страхувал се да не бъде погребан жив. Освен това се говори, че никога не е познал жена. Според една от версиите връзките с жени отнемат на мъжа магическата сила, а Гогол сериозно практикувал магия… Накрая психичното му разстройство станало очевидно и в порив на безумие писателят изгорил ръкописа на втория том на „Мъртви души“.

Знаменитият математик и Нобелов лауреат Джон Неш – прототип на главния герой от филма „Красив ум“, цял живот страдал от шизофрения в параноидална форма.

Струвало му се, че го преследват несъществуващи хора, сътрудници на спецслужбите и т.н. В края на краищата той се научил да скрива симптомите на болестта, за да не изгуби работата си, тъй като, можели да го изпратят на принудително лечение. Дори психиатрите повярвали, че Неш сее излекувал, макар че не било така.

Джоан Роулинг имала диагностицирана клинична депресия. Създаването на книгите за младия вълшебник Хари Потър станало за нея своего рода психотерапия. Но в тях могат да се открият отгласи от психичното й разстройство. Така например в книгите на Роулинг действат дементори, „извличащи“ радостта от хората.

Очевидно странностите, фобиите и патологиите представляват обратната и тъмна страна на таланта, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *