8 стъпки за борба с артрита

artritМетодът на самопощ е избавил хиляди страдащи от артрит хора от изпълнения с болка и неудобства живот. Защото в основата му стои едно важно правило: никой не е по-загрижен за собственото ви здраве от самите вас – нито лекарят ви, нито семейството, нито приятелите ви.

Включването на тези 8 стъпки като част от ежедневието ще ви дадат силата и способността да победите артрита.

1. Опознайте проблема си

Колкото повече знаете за даден проблем, толкова по-лесно ще можете да го разрешите. А колкото по-добре сте запознати с артрита, толкова по-успешно ще се преборите с него. Това не е изключително дълбоко прозрение, но за сметка на това е много въздействащо.

Болката ли е най-тревожният симптом, който изпитвате? Ако е така, колко силна е тя? Кога е по-изразена – сутрин или по-късно през деня? Отговаряйки на тези и на подобни въпроси, вие ще успеете да разработите ефективна програма за борба с артрита, пригодена към индивудуалните ви нужди.

2. Поставете си дългосрочна цел

Най-вероятно искате отново да се заемете с ваша любима дейност, която артритът ви е отнел, например разходка по плажа или игра с децата и внуците. Най-добрите цели са конкретните и точно формулираните като например: „Искам да извървя един километър без болки в коляното“. По-лесно е да се мотивирате за постигането на конкретни, отколкото на неясни стремежи, както и да прецените след това дали сте ги постигнали. Поставянето на точна цел ще ви даде необходимата мотивация да започнете своята програма за борба с артрита.

3. Изберете стратегия

Щом целта вече е определена, имате нужда от стратегия за лечение, с помощта на която да я постигнете. Безспорно наличните терапевтични методи са достатъчно много. Хората са преситени и объркани от морето от информация, с което трябва да се преборят – книги, интернет страници, тв предавания за новостите в лечението. Искате ли да премахнете артритната болка в коляното? Ако е така, използвайте няколко метода като свалянето на килограми, физическите упражнения или противовъзпалителните медикаменти. Смятате ли да се избавите от товара върху коленете си като отслабнете с 10 килограма? Бихте могли да започнете да се лишавате от калоричните пълномаслени десерти и сирена, да се захванете с тренировъчна програма, да намалите количеството на приеманата храна или да си носите нискокалоричен обяд на работа, вместо да се храните навън. А може и да комбинирате няколко подхода в една цялостна стратегия.

Нито едва важна цел не може да бъде постигната за един ден или без усилия. Ефективната стратегия за борба с артрита изисква много труд и дори жертви (например да се лишите от онези съблазнителни десерти), но накрая резултатите ще оправдаят всичките ви усилия.

4. Съставете си седмична програма за самопомощ

Старата китайска поговорка „Едно пътуване от хиляди кило¬метри започва с първата крачка“ е вярна и в пряк, и в преносен смисъл за хората, страдащи артрит. При съставянето на седмичната си програма трябва да изберете дадена краткосрочна цел и след това да си поставите като задачи конкретни действия, необходими за постигането й.

Например, ако решите да отслабнете с 10 кг, вашият план би могъл да включва като краткосрочна цел сваляне на половин кг седмично. След това се заемете с конкретни действия за отслабване, например изключете калоричните десерти или ходете пеша за изгаряне на калории. Ако успеете да осъществите тези стъпки без много усилия, включете по-амбициозни цели в плана си за следващата седмица.

Изградете екип. Добре е да сте готови да включвате и нови идеи, когато изготвяте плана си за самопомощ. Посъветвайте се с лекаря си, особено ако все още не ви е поставена диагноза артрит или ако не знаете точно от каква негова форма страдате. Много хора предполагат, че болката им се дължи на артрит, но понякога проблемите им са вследствие на странична реакция към лекарство, инфекция или дори злокачествено образувание. Така че, ако не сте засегнати именно от това заболяване, сега е точният момент да посетите лекарския кабинет – преди да се започнете да се борите с проблема!

Ако са ви поставили диагноза артрит, работете заедно с лекаря си в екип за изготвянето на план за самопомощ, съответстващ най-добре на състоянието ви, и го приведете в изпълнение. Доброто сътрудничество ще ви е от голяма помощ при постигането на целите.

5. Приведете в действие програмата си за самопомощ

Тук идва трудната част – да следвате през цялото време избраната стратегия. Ако целта ви да свалите половин килограм за 1 седмица изисква да приемате 500 калории по-малко на ден, може да се наложи да се лишите от сладкиша за закуска и следобедното капучино.

6. Следете напредъка си

С напредване на седмицата наблюдавайте колко добре сте се справили с изпълнението на поставените задачи от програмата за самопомощ. Радвайте се, ако сте успели да спазите плана си и не бъдете твърде строги към себе си, ако не сте изпълнили всичко. Промяната на навиците не е лека задача.

7. Оптимизирайте програмата си за самопомощ

Ако не успеете да постигнете краткосрочната цел, заложена в седмичния ви план, открийте проблема и намерете начин да го отстраните. Ако сте свалили само 250 г, може би загубата на 500 г за 1 седмица е било твърде амбициозна цел. А може да се окаже, че ви е било съвсем лесно да свалите половин килограм и без проблем сте в състояние да отслабнете още малко. Най-вероятно ще ви се наложи да преработите плана си за действие.

8. Използвайте успеха си

Както е добре известно, успехът е сред най-силните мотивиращи фактори. Ако сте постигнали краткосрочната си цел за седмицата, стимулът от този успех ще продължи и през следващата седмица и ще ви вдъхнови да си поставите по-трудна задача. Ще откриете как в процеса на избиране на все по-високи цели и осъществяването им в действителност се справяте с артрита.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *