Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При лечението на паркинсонизма се появяват халюцинации

Мъжът ми е на 72 години и страда от болестта на Паркинсон, за което редовно приема медикаменти. От един месец поведението му започна да става странно. Бих казала, че той “изключва”. Твърди, че вкъщи се движат чужди хора, вижда в стаята кучета и мечки, на моменти ме смята за крадец и налита да ме бие. Консултирахме се с лекари, които твърдят, че това е от възрастта и напредналата атеросклероза. Как да продължим лечението му ?

Таня Тошева, Русе

Заболяването на Паркинсон е едно тежко хронично заболяване, което освен с неврологични симптоми като тремор и мускулна скованост, много често се демонстрира и с психически промени. Болестта е свързана с недостиг на веществото допамин в различни мозъчни структури. Целта на терапията е това вещество да се увеличи като количество. Проблемът е, че тази терапия понякога е свързана и с психически промени, тъй като въпросното вещество участва в процесите на мислене, възприятие и представи. Неговите високи количества  предизвикват халюцинации, налудни идеи, конфликтно и агресивно поведение, както се е получило и при вашия съпруг. Затова е необходимо да се направи лека корекция в лечението на Паркинсона, както в същото време се включат допълнителен антиисхотичен медикамент за корекция.

Това е причина Здравната каса да задължи невролозите, занимаващи се с лечение на Паркинсоновата болест, да консултират пациентите си и с психиатър.

Д-р Веселин Герев е психиатър, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/ 940-075.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *