Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червеният цвят влияе по-добре на паметта

Ярките етикети, рекламиращи отделни стоки и намаления, очевидно оказват влияние върху клиентите

 

червено, страст, какво означава червеното

Мъжете, на които показали реклама със специални цени на тостери и микровълнови печки, били в по-голяма степен готови да се разделят с парите си, когато цените били посочени с червен, а не с черен цвят. Очевидно червените цифри настройват положително клиентите, укрепвайки у тях увереността, че с покупката икономисват пари. Но този ефект изчезвал, когато купувачите вниквали по-дълбоко и отделяли повече внимание на цифрите. При това резултатът зависел и от пола на участниците – жените в по-малка степен били привлечени от изгодните цени, представени с червен цвят. Специалистите смятат, че ефектът може би се отнася до цветове със сходна дължина на вълната, в това число и до оранжевия.

Хората по-добре запомнят думите, ако са представени в определен цвят, особено ако съществуват емоционални
конотации. Учените изследвали запомнянето на неутрални или емоционално оцветени думи, напечатани с черен, син, червен или зелен цвят. Червеният цвят значително увеличава възможността за запомняне на негативните думи, докато позитивните по-добре се запомнят в зелено. Нито черният, нито синият оказвали влияние върху запомнянето на думи, свързани с емоции. Това изследване потвърждава идеята, че някои цветове усилват отделни видове емоционално оцветена памет. Тъй като червеното се смята за предпочитано в други случаи, специалистите смятат, че запомнянето на отделни позитивни думи, свързани с нещо приятно, вероятно може да бъде усилено с помощта на цвета.

Сместа, състояща се от получавани от околната среда сигнали, както и от биологичните импулси и индивидуалния опит, стимулира нашата мотивация. Много психолози отбелязват, че изучаването на феномена как червеният цвят се вгражда в това сложно съчетание, не е толкова просто. Може би все още не е дошло времето да променяме празниците си и да заменяме червения цвят с друг, но е добре да помислим, преди да реагираме в този сезон на главозамайващото червено, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *