Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Компютърът облъчва по-силно от телевизора, докарва стрес

Аз съм на 39 години, работя като компютърен специалист. Ежедневието ми е напрегнато, а освен това трябва да бъзе много точен. Ежедневно ми се налага да работя срещу екрана в продължение на 8-10 часа. След това ставам раздразнителен и напрегнат. Уморявам се, а не мога да спя. Сутрин се събуждам след кратък сън, уморен. В последно време имам чувството, че вече трудно се контролирам, не мога да подхвана работа. Миналия месец бях в отпуска и изведнъж се отпуснах. Възможно ли е състоянието ми да се дължи само на работата пред компютъра и мога ли и на работното място да преодолея това напрежение ?

Свилен Христов, Хасково

Колкото и да се говори, че взирането в екрана на компютърът е напълно безвредно това не е така. Неговото излъчване оказва влияние върху психиката на човек. Това може да се обясни съвсем просто. При повечето компютри мониторите имат телевизионна тръба, което излъчва. Освен това към компютъра се гледа от много близко разстояние, а телевизорите от много по-голямо.

Установено е, че ако човек работи два часа на компютър и се “взира” като вас в него се повишава раздразнителността, намалява се концентрацията, изневерява паметта, получава се главоболие. Обяснението на всички тези промени е, че излъчваните вълни от монитора предизвикват ускорено вливане на биологично активни вещества в мозъка, които променят неговите функции. Настъпва  състояние, което наподобява стресовото – човек се чувства уморен, появява се главоболие, не е работоспособен, често греши. Затова е препоръчително да си правите почивки, независимо от ангажиментите. Тогава не само, че не трябва работите, но и да се отдалечите от компютъра, а не да да минете на игрички, примерно. Ако това е невъзможно за по-далеч период от време гледайте на всеки час пред компютъра да отделяте по 10-15 минути за пълноценна почивка. Ако смяната на “режима” не помогне е наложително да минете на медикаментозно лечение.

Д-р Веселин Герев е психиатър, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/ 940-075.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *