ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Плачът помага! Вижте как!

plachПлачът може много да ви помогне – и не само за емоционално разтоварване. Учените са открили, че сълзите, изплакани при крайно емоционални ситуации, имат по-високо съдържание на белтъци и повече манган и пролактин, отколкото обикновените или тези, предизвикани при беленето на лук. Тъй като произвеждаме повече манган и пролактин, когато сме под стрес, някои специалисти вярват, че емоционалните сълзи могат да елиминират тези и други токсични химикали, свързани със стреса.

Свежестта на сълзите

Когато се излагат на кислородната среда, очите ви се нуждаят от защита. Тънка прозрачна ципа, наречена конюнктива, покриваща бялата част на окото, долния и горния клепач, ги предпазва от изсушаване. Миниатюрните жле¬зи, наречени слъзни жлези, под горния външен ъгъл на всеки клепач, непре¬къснато отделят водниста течност, която се разпределя по повърхността на окото при всяко мигване и така поддържат постоянен овлажняващ слой и осигуряват защита от дребните частици във въздуха.

Освен това още по-малки жлези, наречени мейбомиеви жлези, от вътреш-ната страна на самите клепачи осигуряват мазна, липидна секреция, която овлажнява окото и намалява изпарението на слъзна течност.

Защитата на сълзите

Освен постоянното слъзно покритие, което поддържа очите ни влажни, про-извеждаме и допълнително количество слъзна течност, когато трябва да изхвърлим дразнители като прашинките или вследствие на реакция при нараняване, инфекция или алергия.

Химическият състав на тези свободно изтичащи сълзи е различен от този на нормалния основен слъзен филм – те съдържат по-голямо количество от ензима, наречен лизозим – естествено антибактериално вещество, което по¬мага при борбата с инфекциите.

Концентрацията на лизозим в сълзите обикновено е по-ниска при децата, повишава се до средна възраст и след това отново спада, което може да е при-чината децата и възрастните хора да са толкова податливи на очни инфекции. С напредването на годините производството на сълзи често намалява и слъзният филм съдържа по-малко количество от липидите, нужни за предотвратя¬ването на изсушаване, което може да доведе до синдром на очна сухота. Това може да затрудни нощното шофиране, тъй като симптомите включват усе¬щане за чуждо тяло в окото, замъгленост на зрението и непоносимост към ярка светлина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *