Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо студените напитки са опасни?

Студените напитки са опасни – но не защото ще ни заболи гърлото, а по съвсем друга причина. Ако свикнем с тях, ние намаляваме чувствителността на вкусовите си рецептори и започваме да изпитваме потребност от твърде силно подсладени храни.

pitТака студените напитки ни тласкат към затлъстяване и диабет, предупреждават от medikforum.ru.
Учени от университета в Арканзас установиха, че съществува още един рисков фактор за затлъстяването: кубчето лед в безалкохолната ви напитка. Ако в лимонада или кола пуснете кубчета лед, това ще намали чувствителността на вкусовите ви рецептори. Правите ли го често – пораженията ще са трайни. Такъв е ефектът не само при газираните подсладени напитки, но и при най-обикновената вода.

Доброволците в експеримента на Арканзаския университет били разделени на групи, като някои от тях получили газирани напитки, а други – обикновена вода. Една част имали напитка със стайна температура, а повечето доброволци били зарадвани с охладени напитки. След това всички получили достъп до блок маса с шоколад и кашкавал и било обяснено, че могат да ядат каквото и колкото си поискат.

Доброволците, които пили вода и газирано с лед, наблегнали на шоколада, и то здраво. Той по техни признания им се сторил не особено сладък и те похапвали още и още, за да почувстват познатото задоволство. Експериментът потвърдил тезата за нечувствителните рецептори. Навикът да се пие студена вода или студени газирани напитки играе лоша шега: така се стимулира “наваксването” на приятни възприятия чрез по-големи количества сладка храна. Това е най-късият път до диабета и затлъстяването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *