Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли синьото сирене да ни навреди?

Синьото сирене съдържа годна за консумация вид плесен – благородна плесен, която получава син цвят. Това го прави трудно за определяне кога става опасно за ядене.

Въпреки това, съществуват няколко различни методи, чрез които може да се установи развитието на нездравословен мухъл върху синьото сирене. Преди всичко ползвайте сетивата си: зрение, обоняние, вкус и допир. Чрез тях обикновено може безопасно да се диагностицира състоянието на синьото сирене. Ако не сте сигурни, след всички тези стъпки и у вас остане някакво съмнение, не яжте синьото сирене. Ето какво трябва да направите.

  1. Проверете цвета му. Ако белите части започват да стават жълтеникави, а сините части започват да придобиват зелен оттенък – изхвърлете го!
  2. Помиришете го. Ако мирише на амоняк, значи е започнало да се разваля. С течение на времето миризмата на синьото сирене може да стане силна и това е нормално. Но когато започне да мирише на амоняк – не трябва да се яде.
  3. Вземете малка хапка от синьото сирене. Ако усетите познатия вкус, значи е безопасно да се яде. Ако, обаче, вкусът изглежда променен по някакъв начин – по-добре е да се откажете да го ядете.
  4. Огледайте добре сиренето за мухъл и плесен, която не е била там, когато сте го купили. Всеки допълнителен мухъл може да съдържа нездравословни бактерии, които се образуват при разваляне на сиренето.
  5. Проверете за кално омазняване. Синьото сирене придобива по-мазна текстура, когато започва да се разваля. Ако е налице излишък от влага или ако структурата вече не е суха и ронлива, трябва да се изхвърли.
  6. Често само външната люспа на синьото сирене плесенясва. Тази кожа може да се отстрани чрез изрязване и вътрешната част на сиренето става за  ядене.

Все пак, не забравяйте да следвате указанията по-горе, преди да ядете всяка част от съмнително синьо сирене. Ако в продукта има развитие на вредни бактерии може да си причините хранително отравяне. Така че, ако имате някакви съмнения относно качеството – по-добре го изхвърлете, отколкото да си навлечете някоя гадна болест.

 

 

Можете ли да живеете без сирене? Съмнявамe се!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *