Хапче премахва лошите спомени

Разшифроването на човешкия геном провокира редица открития, свързани е генетични нарушения при хората

 

лоши спомени

Въпреки това и досега не е ясно как тези знания могат да се използват за създаването на нови препарати в областта на нервно-психичните разстройства.

Изследователската група на проф. Андреас Папасотиропупос и проф. Димник де Кервен открили гена, който представлява основа на натрапчивите неприятни спомени – основна черга на разстройства като посттравматмчния стрес. Били анализирани 20 потенциални гена, които участват в процеса на запомняне на негативни събития. Оказало се, че антихмстаминът (противоалергичен препарат) води до значително намаляване на мнемоническото възпроизвеждане на видяното някога неприятно изображение, но не влияе върху сломена за неутрално или положително изображение.

На следващия етап ще бъдат създадени лекарства, които биха могли да усъвършенстват паметта, за да осигурят нови възможности за лечение на психоневрологичните заболявания, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *