ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува афта без лекарства?

Афтата е вид херпес, който не избива върху повърхността на кожата, а по лигавицата на устата – по небцето, езика, бузите, венците

 

афта, как се лекува афта, възпаление, болка в устата

Има кръгла форма, ярко очертан червен ореол и е покрита с бял налеп. Най-често вирусният причинител херпес симплекс се предава по въздушно-капков път. Това става чрез кихане, кашляне, целувка, мръсни ръце. Афтата може да е сигнал за алергия към храни и лекарства (обикновено при продължителен прием на антибиотици).

Лекарите твърдят, че афтите, подобно на херпесите, се появяват при спад на имунната система. Те не представляват сериозен здравословен проблем и минават от само себе си за около седмица. Но създават дискомфорт, тъй като реагират на пастата за зъби, на сладки, кисели, солени, пикантни храни и напитки.

С домашни средства може да ускорите заздравяването на афтите. Изпитан лек е натриването им с хлебна сода. Може да правите гаргара с отвара от лайка през 2 часа.

Ефикасно средство са специалните кремове, които се предлагат в аптеките. Преди употреба отстранете налепа, като няколко минути правите гаргара. Така ефектът ще е по-голям. При бебетата използвайте памучен тампон, напоен в 3-процентов разтвор на кислородна вода.

Ако устната лигавица се покрие с афти (включително и по гърлото) не се самолекувайте, а идете на лекар, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *