Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При афти в устата, внимавайте каква е пастата ви за зъби!

Потърсете паста за зъби, която не съдържа натриев лаурил сулфат – НЛС – пенлив агент, който не е необходим за почистването на зъбите, но е включен в състава на почти всички марки паста за зъби.

Натриевия Лаурил Сулфат е предпоставка за поява на афти. Прочетете на опаковката на пастата дали съдържа НЛС.

Познатите в медицината като афтозен стоматит – афти се появяват на групи от вътрешната страна на устните или бузите, по венците или по езика. Размерите им са различни: от глава на топлийка до големи рани. На цвят са бели или жълтеникави, с червен ореол. Не е ясно какво точно ги причинява. За предразполагащ фактор се счита нарушеното функциониране на имунната система. Появата им често е свързана с преживян стрес или нараняване в устната кухина. Някои храни могат да предизвикат рецидивиращ афтозен стоматит.

Можете да облекчите болката с гел от алое вера – универсалното растение за лечение. Изстискайте месестата част на прясно откъснат лист. Преди нанасяне подсушете афтата с памучен тампон. Повтаряйте процедурата толкова пъти, колкото е необходимо.

Намажете мястото с локален анестетик – например Биодент масажен гел или Дентинокс гел. Внимавайте локалния анестетик да НЕ съдържа лидокаин, тъй като той дава много алергични реакции. Можете да комбинирате лечението, като редувате гел и смучене на болкоуспокояващи таблетки от рода на Стрепсилс, Тантум евталипт и др.п.

Според мнозина специалисти появата на афти е свързана с недостиг в организма на аминокиселината лизин. Тъй като тази аминокиселина се набавя трудно с храната, вземете хранителна добавка, която приемайте три пъти дневно по време на хранене. Прочетете внимателно указанията към опаковката и се уверете, че няма съставка, към която имате алергия.

Стресът също може да провокира появата на афти, защото прави имунната система свръхчувствителна към бактериите, които нормално населяват устната кухина. Ако сте подложени на нервно напрежение, практикувайте техники за отпускане като йога или редовно изпълнявайте аеробни физически упражнения.

 

 

Заболявания на зъбите и устната кухина

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *