ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Черният пипер е канцерогенен!

Научното име на черен пипер е Piper Nigrum. Това е тропическа лоза, плодовете на която се използват като подправка. 

Черен пипер, розов пипер, бял пипер, зелен пипер и другите им еквиваленти са плодове от едно и също растение. Като цяло, черният пипер е доста доброкачествена подправка, но има няколко вреди за здравето, с които трябва да сте наясно.

Пиперин

Активната съставка в черния пипер е алкалоидът пиперин. За него е клинично доказано, че подпомага абсорбцията на няколко хранителни вещества, включително витамини А, С и В6. Пиперинът може да бъде вреден за хора, които имат проблеми с черния дроб. Също така дразни лигавицата на стомаха и не се препоръчва за хора, страдащи от стомашни проблеми.

Сафрол

Черният пипер съдържа малки количества от съединението сафрол, за което е доказано, че предизвиква рак при плъховете. Сафролът също се среща в лавровото дърво, босилека, канелата и индийското орехче. Голяма част от екстазите в света се произвежда от лаврово масло, което се придобива незаконно от лавровото дърво. Един отрязък от корените се нарязват и варят. Лавровото масло съдържа основно сафрол, около 80%. От сафрола се синтезира изосафрол. В следващите стъпки се образува MDMA. Следва да се отбележи, че рискът от рак при минимална употреба на черен пипер е много нисък. Но ако злоупотребявате с него и го ползвате като подправка във всяка манджа, трябва да го намалите.

Стомашно-чревно дразнене

Може би най-честия нежелан ефект на черния пипер върху организма е стомашно-чревното дразнене. Ефектите от него за храносмилателната система са сравними с тези на аспирина. Те дразнят нервните окончания в лигавицата на стомаха и могат да бъдат допълнителен стимулатор за възникване на язва.

Алергии

Алергиите от черен пипер са редки, но се случват. Ако сте алергични към черен пипер, може да получите подуване на мембраните на синусите и гърлото, кихане и кашлица, кожни обриви и болки в стомаха. Не забравяйте, че черният пипер е дразнител на лигавицата на носа, така че простото кихане не е непременно признак на алергия.

 

 

Как да се справим със загубата на апетит

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *