Червеният ориз спасява сърцето!

Болестите на сърдечно-съдовата система са бич за човечеството: те са най-честите причинители на преждевременната смърт. Учени от цял свят търсят варианти за преобръщането на тази тенденция.

orizКитайски изследоватали са открили, че в нелеката задача може да помогне червеният ориз, коментират от meduikforum.ru. Редовната консумация на червен ориз значително намалява риска от смъртоносен сърдечен пристъп.

Ефектите на червения ориз са били изследвани в болница Fuvai при Китайската академия на науките. Оказва се действително, че вероятността от сърдечен удар може да се намали до 45% чрез редовната консумация на червен ориз. По-леко става и понасянето на удара, а рискът от смъртен развой на събитията намалява с една трета.

Въздействието на червения ориз се обяснява с наличието в него на вещество, способно да очиства кръвоносните съдове и да стабилизира сърдечно-съдовата система. Компонентът има “псевдоним” – XZK. Китайските изследователи давали в продължение на пет години на множество доброволци капсули с въпросния компонент, извлечен от червен ориз. Накрая били направени паралелни изследвания с група, в която също токова време хората гътали плацебо. Всички участници в експеримента имали от по-рано различни смущения в сърдечно-съдовата дейност. Оказало се, че в оризовата група хората имат много по-здрав вид и същност от тези в плацебо-групата. Приемът на капсулите не показал отклонения и негативни ефекти, въпреки че за опита били ангажирани 5000 души на възраст 18-70 години от 60 болници в Китай.

Червеният ориз е храна, популярна нв района на Азия. Местните жители го ядат до насита от хилядолетия.За първи път обаче той е обект на изследване, като се наблюдават ефектите му върху човешкото здраве.
Надеждата на изследователите е, че компонентът XZK от червения ориз ще може да се използва както за профилактични цели, така и за лечение на сърдечно-съдови заболявания без “тежки” медикаменти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *