Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетът не е непобедим

Захарният диабет е сериозно хронично заболяване, което се характеризира с повишено ниво на глюкоза в кръвта

 

диабет

Кръвната захар е необходима за производството на енергия, но тя може да влезе в клетките само в присъствието на достатъчно количество инсулин. При диабетиците действието на този хормон е нарушено, има пълна или частична липса в неговото производство.

Два са основни типа захарен диабет. „Инсулинозависимият тип 1 се среща при млади хора и деца с променена имунна система – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ проф. д-р Събина Захариева, национален консултант по ендокринология. – Техният организъм образува антитела, които унищожават бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. При хора над 40 години причината за заболяването е друга. Инсулин се произвежда, но действието му е затруднено. Глюкозата не може да влезе в клетките и се натрупва в кръвта. Излишните подкожни тлъстини особено затрудняват действието на инсулина. Установено е, че колкото по-голямо е наднорменото тегло на човек, толкова по-слабо е действието на инсулина върху клетките. Този тип диабет се среща най-вече при възрастни хора, но напоследък се установява и при млади, дори при деца.“

В България диабетиците са около 520 000. Мнозина обаче не знаят, че страдат от това заболяване или че се намират в преддиабетно състояние. В началния етап няма патологични изменения, но стойностите на кръвната захар са над нормата. Това може да се установи при изследвания по друг повод, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *