Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Топ 5 на лекарствата за биполярно разстройство

Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с повтарящи се епизоди на мания и депресия или комбинация от двете.

Много лекарства има за лечение на това заболяване и всеки човек реагира различно на конкретен медикамент. Често пъти хората опитват различни илачи, докато намерят това, което третира симптомите с най-малък брой нежелани реакции или дискомфорт за пациента.

Литий

Литий е вид лекарство известно като антиманийно средство. Той действа като намалява ненормалната активност в мозъка. Пациенти с биполярно разстройство използват това лекарство, за да поддържат стабилността на настроението си чрез предотвратяване на прекомерните разлики. Медицинските специалисти докладват, че честите странични ефекти на литий включват безпокойство, загуба на апетит, стомашно-чревни проблеми, загуба на коса и мускулни болки. В редки случаи се появяват и сериозни нежелани реакции като гърчове, бърз или неравномерен пулс, неясен говор, халюцинации, обрив или подуване на различни части от тялото. Кръвни тестове се правят регулярно, за да проверите щитовидната жлеза и бъбреците за проблеми, които са възможни от употребата на литий.

Антипсихотиците

Разнообразие от атипични антипсихотични лекарства се използват за лечение на симптомите на биполярно разстройство, често в комбинация с други лекарства. Изследвания от Университета в Оксфорд показват, че антипсихотичните лекарства могат доста ефективно да помогнат за стабилизирането на биполярните симптоми. Zyprexa (olanzapine), Abilify (aripiprazole), Seroquel (quetiapine), Risperdal (risperidone) и Geodon (ziprasidone) са най-често предписваните антипсихотици за биполярно разстройство и най-често се използват за контролиране на внезапни и текущи симптоми. Zyprexa и Abilify са на разположение във форма на хапчета и инжекции и могат да се инжектират за лечение на остри манийни епизоди. Seroquel, Risperdal и Geodon първоначално са били използвани за лечение на манийни епизоди, но тези лекарства вече са одобрени за лечение на депресивни или смесени епизоди на биполярно разстройство.

Антиконвулсанти

Антиконвулсантни лекарства се използват като стабилизатори на настроението при биполярно разстройство. Валпроевата киселина, известна като Depakote, е най-често използваният антиконвулсант при тези пациенти и е много ефективна, според информацията за употребата на лекарството. Lamictal и Tegretol са също използвани стабилизатори на настроението, но не толкова често, колкото Depakote. Общите странични ефекти от лекарствата-антиконвулсанти включват сънливост, наддаване на тегло, замаяност, тремор, гадене и диария.

Антидепресанти

Антидепресантите обикновено не се предписват само за биполярно разстройство, тъй като те не лекуват симптомите на мания, но те могат да се използват като стабилизатор на настроението. Те не се предписват само поради риска от задействане на мания, но и за да се намали честотата на манийни и депресивни епизоди. Най-честите нежелани реакции включват главоболие, гадене, нарушения на съня – безсъние или сънливост и сексуални затруднения. Доказано е, че антидепресантите не лекуват биполярното разстройство. Всъщност те предизвикват маниакалните състояния или мигновените трансформации от депресия в мания.

Симбиакс – Symbyax

Symbyax е комбинация от две лекарства, оланзапин и хидрохлорид флуоксетин (Olanzapine and fluoxetine) и се предписва за краткосрочно лечение на епизоди на депресия, които се случват с тип 1 биполярно разстройство. Лекарите казват, че Symbyax не трябва да се приема в комбинация с МАО-инхибитори, тъй като това може да причини животозастрашаващи нежелани реакции. Не използвайте Symbyax, ако сте приели МАО-инхибитори през последните 14 дни. МАО-инхибиторите включват изокарбоксазид, линезолид, фенелзин, разагилин, селегилин и транилципромин. Трябва да изчакате поне 14 дни след спиране на МАО-инхибитори, преди да приемете това лекарство. Трябва да изчакате 5 седмици след спиране на Symbyax, преди да вземете тиоридазин или МАО-инхибитори. Страничните ефекти на Symbyax включват главоболие, болки в гърлото, наддаване на тегло, подуване, безсъние, сексуални затруднения, късна дискинезия и серотонинов синдром.

 

 

Да се справим с депресията с когнитивно–поведенческа терапия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *