ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравият организъм се нуждае от червено месо!

Някои хора мислят, че смяната на свински котлет с пилешки гърди е здравословен избор. Ние им предлагаме да преразгледат решението си.

Въпреки, че червеното месо е с репутация, че има високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, постните разфасовки от червени меса са пълни с протеини, желязо, цинк и витамини B комплекс и са с минимално количество наситени мазнини. Тези хранителни вещества са от особено значение, тъй като те помагат на мускулите да се възстановят чрез производство на енергия и отблъскват болестите от нас. Включвайки умерено количество непреработено червено месо в една балансирана диета ще си осигурим основните витамини и хранителни вещества.

Протеин

Нашето тяло се нуждае от аминокиселините в протеините за изграждане на мускулната тъкан, ензими и някои хормони. Въпреки че тялото може да синтезира някои аминокиселини, трябва да получи остатъка от храната, която ядем. Червеното месо съдържа всички незаменими аминокиселини, а протеинът от него се усвоява лесно и се абсорбира от тялото.

Желязо

Червеното месо е добър източник на желязо – минерал, необходим за нашите кръвни клетки, за да транспортират кислорода по цялото тяло и да подпомагат клетъчния растеж. Недостигът на желязо често причинява симптоми като умора, задух и трудно концентриране, които могат да попречат на оптималната работа. При недостиг на желязо в организма ни се налага лечение, съпътстващо със съответна диета.

Цинк

Въпреки че е необходимо само много малко количество цинк за доброто здраве, този минерал е от съществено значение за няколко важни функции, като например активирането на клетките на имунната система и подпомагането на комуникацията на невроните, участващи в ученето и паметта. Една 100 грамова телешка пържола осигурява близо 40%, а същото количество агнешка съдържа над половината от препоръчваната дневна доза цинк.

Витамин В12

Витамин В12, който се намира естествено в животинските продукти, е необходим да се поддържат нервните и кръвните клетки здрави и също е важен за синтеза на ДНК – на генетичния материал в клетките. Недостатъчен прием и/или усвояването на витамин B12 може да доведе до умора, слабост, мегалобластна анемия и нарушаване функциите на нервната система. Тридесет и пет грама печено агнешко съдържа повече от препоръчваната дневна сума на витамин B12, а същото количество телешки стек има повече от 60%.

Витамини А и Д плюс калий и магнезий са още от полезните вещества в червеното месо, които трябва се съдържат в храната ви.

Преработените червени меса, като бекон, колбаси или други деликатеси имат сходни хранителни вещества, като техните непреработени колеги, но добавената в тях сол и консерванти могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

За да се възползвате максимално от здравословните качества на червено месо, трябва да изяждате не повече от 500 гр. на седмица от него. Като обработката може да бъде – печено във фурна или на скара, задушено или варено. В никакъв случай пържено!

 

 

8 навика, които всъщност са добри за вас

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *