ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да се откажем ли месото?

Няма хранителен продукт, кой­то да е толкова оспорван и кри­тикуван като месото. Какво да правим – до го консумираме, или да станем вегетарианци?

Ето мнението на специалистите.

Едни не искат да се отказват от него, други и пък не могат да пре­одолеят отвращението си и да го ядат.

От гледна точка на храненето месото е много ценно. Все пак, многобройните вегетарианци се чувстват добре и без него – особено когато правилно ба­лансират храната си.

Но въпреки всички кри­тики месото има какво да ви предложи, така че не бър­зайте да го задрасквате от менюто си

На първо място то доставя така необхо­димите белтъчини, ко­ито нашият организъм може да преработи по-добре, откол­кото растителните. Те са ни необходими като най-важния градивен материал за органите и тъканите на организма. Ос­вен това често месото е много пренебрегвано като източник на витамини. То доставя най-вече витамин А, също така от групата на В витамините тиамин (В1), рибофлавин (В2), кобаламин (В12), пиридоксин (В6) и ниацин. Не е за пренебрегване, че 150 г свин­ски котлет например доставя на организма необходимата дневна доза витамин В1, а пък витамин В12 се среща най-вече във животинските храни.

Месото допринася за снабдяването на организма с минерали.

То съдържа елементите калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк и селен. Желязото от животински продукти се възприема от организма по-лесно, отколкото желязото с растителен произход.

Месото доставя на организма ценните Омега-3 мастни киселини. Тези, които отричат месото, най-често привеждат аргумента, че то съдържа твърде много и непрепоръчителни мазнини. Това обаче не е доказано. От една страна, новите породи животни имат по-малко съдържание на мазнини, отколкото предишните. Освен това повече от половината са ненаситени мазнини, които се препоръчват от здравословна гледна точка. Те предпазват от сърдечни заболявания и от възпаления. Естествено, биологично чистото месо е за препоръчване.

Умерената употре­ба на месо е най-здравословна

Месото доставя на органи­зма много полезни веще­ства и малко калории, то е от продуктите с по-голяма хранителна стойност. Като съставна част на разнообраз­ното хранене и от здравослов­на гледна точка нищо не пречи да се консумират 2 до 3 порции месо на седмица. Така че мо­жете свободно да решавате според индивидуалните си предпочитания.

 

 

Кога здравословното хранене се превръща в болест

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *