Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мостовете се сменят, независимо от какво са направени

Имам въпрос към д-р Веска Василева. Нека тя да обясни нужно ли е да се сменят стари коронки и мостове, при положение, че те не са паднали или пробити?

Моят зъболекар почина и аз трябваше да отида на друг. Новият ми каза, че двата моста, които имам от 17 години са за смяна. А предишният ми зъболекар казваше, че всичко в устата ми е наред. Възможно ли е за 6 месеца толкова много да се променят нещата, без да мостовете да са паднали или пробити. При това те са ми доста удобни. Според новия ми зъболекар мостовете ми били много къси. Възможно ли е това ?

Светослав ПЕТРОВ, Габрово

Въпросът ви наистина е много хубав. Почти няма възрастен човек, който да не носи в устата си мост или поне коронка. У нас хората много се гордеят, че ортопедичните им конструкции са издържали цели десетилетия, което не е за хвалене.

Често и моите пациентите питат, когато започна да им правя мост: “Докторе, колко години гаранция давате на този мост?” Аз винаги отговарям по един и същи начин. Животът на съвременните материали е практически вечен, но онова, което със сигурност се променя във времето са зъбите и меките тъкани около тях, както и съотношението помежду им. В устата заедно с възрастта настъпват промените подобни на тези, които настъпват в цялото тяло – косата побелява, появяват се бръчки, зрението намалява, въздухът свършва при по-големи натоварвания. В устата венците се отдръпват по-нагоре като следствие на пародонтозните изменения, зъбите се изтриват от дъвкателната функция. При вадене на зъби съседните и антагонистите се наклоняват, разместват и т.н. Всичко това, а и много други неща, водят и до промяна на ситуацията в устата. Мостовете окъсяват, деформират се, металните материали се “уморяват”.

Като резултат на всичко това започва да се задържа храна както в междузъбното пространство, така и в освободеното от пародонтозата. Това води до процеси на ферментация, настъпват възпалителни процеси, които разлагат меките и твърдите тъкани. Вредите от един такъв мост става доста сериозна. Това дори е по- опасно ако въобще не носите мост. Много често в моята практика, когато свалям такива конструкции, отвътре откривам пулпитни зъби с големи разрушения, които след това се налага не само да се лекуват, но и да се изграждат. Често те са загубили голяма част от твърдата си зъбна тъкан. Особено често на съседните на моста зъби възникват кариеси.. Те също трябва да се лекуват преди да се постави нов мост.

Ето защо смятам, че новият ви зъболекар е бил честен като ви е предложил смяната на мостовете още преди те да се пробият или паднат. Така ще си спестите излишни болки и не малко средства.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *