Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са най-сладките подсладители?

Вече на пазара има голям избор на подсладители – естествени и изкуствени, но е добре да знаем кои от тях са най-сладки и здравословни.

Простата захар, известна също като захароза, е прост въглехидрат. Не само че тя не е най-сладкият подсладител, но дори не е най-сладката естествена захар. Фруктозата, която се намира в меда и плодовете е по-проста захар от захарозата и е по-сладка! Хранителните продукти за диабетици се правят с нея.

Аспартамът, известен също като Nutra Sweet, е 200 пъти по-сладък от захарта. Не е топлоустойчив и не се препоръчва за печене. Включва се в много програми за редукция на теглото.

Стевията (Stevia Rebaudiana) е растение, отглеждано в Бразилия, Китай и Парагвай. Тя също е 200 пъти по-сладка от захарта. Още няма задълбочени проучвания колко трябва да се използва от нея в храненето, но Стевия е одобрена като добавка. Много хранителни магазини я предлагат като естествена алтернатива на синтетичните заместители на захарта.

Захаринът, известен също като Sweet ‘N Low, е 300 пъти по-сладък от захарта. Той е синтетичен химикал, който е открит през 1879. През 1977 г. Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) се опита да забрани захарина, защото някои изследвания върху животни показват връзка между него и рака. Конгресът, обаче, остави захаринът на пазара, макар и с предупредителен етикет върху него.

Сукралозата, известна също като Splenda, е 650 пъти по-сладка от захарта. Има известен спор за безопасността на изкуствените подсладители, като сукралозата, но Агенцията по храните и лекарствата, Центърът за наука в интерес на обществото и Международният съвет за информация на храните са се изказали, че сукралозата е  преминала всички тестове за безопасност при животни и твърдят, че е безопасно за всеки да я използва.

Неотам е подсладител, който е 7000 до 8000 пъти по-сладък от захарта. Той е деривация на аспарагиновата киселина и фенилаланина и е одобрен в САЩ от 2002 г., а в ЕС от 2010 г. Абсорбира се от храносмилателния тракт напълно и не се натрупва в тялото. Тъй като е нов, още няма съобщения за негативни ефекти от употребата му.

 

Захарта засилва бръчките!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *