Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо някои хора имат по-чувствителен език?

Моцарт притежавал поразителна музикална памет и можел идеално точно да запише всяко произведение само като го чуе веднъж

 

дегустатори

Но има хора, които могат да разпознаят стотици, даже хиляди вкусове, непознати за обикновения човек. Това са хората с чувствителен език.

Дегустаторите са една от най-високоплатените професии в света. Да не говорим за супердегустаторите, които усещат вкуса много по-точно от нас. Причината за феномена е в наличието на множество израстъци по езика (напомнящи по формата на гъбки, покрити с допълнителни вкусови рецептори). Ето защо тези хора имат много по-силна реакция на вкуса. От петте – солено, горчиво, кисело и вкус, наречен умами, супердегустаторите смятат горчивината за най-забележима. Затова се стараят да избягват продукти като брюкселско зеле, кафе и грейпфрути.

Специалистите за първи път забелязали различните вкусови способности на хората по време на тестването на вещество, наречено фенилтиокарбамид. Някои от нас са способни да почувстват горчивината му, други – не. Тестът за способността за усета към горчивината на това вещество днес е един от най-разпространените генетични тестове.

Колкото и да е странно, жените, азиатците и африканците имат по-големи шансове да бъдат супердегустатори, защото при тях е по-голяма вероятността от наличието на увеличен брой вкусови рецептори, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *