Ехолокацията помага на слепите да се ориентират

Ехолокацията е това, което помага на прилепите да се ориентират в тъмното

 

прилепиТе излъчват звук, очакват ехото и с помощта на върналия се при тях звук определят къде се намира обектът. Удивителното е, че и хората са способни на ехолокация. Активно я използват слепите, като обаче процесът на обучение изисква много време и особена чувствителност към отразения звук.

За да използва ехолокацията, човекът активно създава шум (например щрака с език или пляска с ръце) и благодарение на ехото разбира как са разположени предметите около него. Хората с тази способност могат да определят къде се намира обектът и с какви размери е той. Особено талантливите дори могат да ви кажат и с каква форма и плътност е. Жалкото е, че човекът не може да произвежда и да чува звуци с високи честоти, каквито използват прилепите и делфините. Затова той, за разлика от тези животни, е в състояние да определя местоположението само на големи обекти, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *