Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво казват вашите изпражнения за здраве ви?

Вашите изпражнения имат миризма, форма и цвят. Те могат да дадат предупредителни знаци за някои здравословни проблеми.

изпражненияИзпражнения на едно лице може да каже много за неговото здраве. Показатели за това в какво състояние е храносмилателната ви система са честотата на ходене до тоалетната, количеството, миризмата, формата и цвета на изпражненията ви. „Храносмилателният тракт съдържа повече бактериални клетки, отколкото са клетките в цялото тяло“, казват гастроентеролози. Промяната в дефекацията може да се дължи не само на промяна в хранителния режим, но също може да означава, че тялото се бори с някаква инфекция или друго сериозно заболяване

Цвят

Докато различни нюанси на кафявото са нормални, някои цветове като черно или жълто не са. Черните изпражнения може да означават кървене в стомаха или първата част на тънките черва. Добавките с желязо също потъмняват изпражненията към тъмнозелени, а също лекарства, които съдържат бисмут; билки като женско биле или боровинки.

Ярко червени изпражнения обикновено се предполага, че кръвта идва от долната част на храносмилателната система, като например дебелото черво, ректума, или ануса. В повечето случаи се касае за хемороиди.

Бели или светло жълти изпражнения обозначават проблеми с жлъчните пътища, ханкреаса или хепатит

Форма

Една промяна във формата на изпражненията също може да бъде причина за безпокойство. Изпражнения, които са тесни и тънки като молив могат да бъдат симптом за рак на дебелото черво. Счита се, че дебелото черво е частично блокирано и това пречи на фекалната материя да бъде по-дебела.

Друг знак за потенциален проблем е меко изпражнение, в което има прекалено много мазнина. Маслените поплавъци се виждат във водата на тоалетната чиния. Това може да означава, че тялото не усвоява правилно мазнините. Болести като хроничен панкреатит блокират организма да усвоява правилно мазнините.

Миризма 

Въпреки че миризмата на изпражненията по правило е неприятна, миризми които са особено странни не трябва да се пренебрегват. Всеки е свикнал с миризмата си, все пак, така че като забележите промяна трябва да се консултирате с лекаря си.  Причината за лошия мирис може да включва някои лекарства или храна, която се е задържала твърде дълго в дебелото ви черво или някаква инфекция.

Запек 

Сухи, твърди изпражнения, които трудно излизат са знак за запек. Хората, които имат този проблем се изхождат по-малко от три пъти в седмицата. Това е доста често оплакване.

Запекът може да се дължи на редица фактори, включително на неправилно хранене, липса на физически упражнения, някои лекарства, липса на течности или различни разстройства на червата.

Ако се пренебрегне, запекът може да доведе до усложнения като хемороиди или ректално кървене. Най-добрият начин за облекчаване на симптомите е да се следва добре балансирана, богата на фибри диета и пиене на много вода. Опитайте повече движения и физическа дейност и отивайте в тоалетната веднага, когато почувствате нужда т.е не пренебрегвайте нуждите на тялото си.

Диария

Диарията се случва, когато храната преминава през червата твърде бързо и излиза във воднисти изпражнения. Когато е причинена от развалена храна, обикновено тя продължава един или два дни и си отива по естествен път. Това е един много нормален начин на тялото да се отърве от токсични вещества и бактерии. В такъв момент е важно да пиете вода – на всяка минута по 1 глътка. Всяко разстройство, което продължава повече от два дни трябва да се следи от лекар, който да определи дали няма вирусно или друго заболяване и дали не се нуждаете от по-сериозно лечение.

 

10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо! – 1

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *