Кои са истинските виновници за стерилитета?

Различни заболявания на половата система и хормонални разстройства могат да причинят безплодие, но най-честите виновници са нелекуваните полово предавани инфекции вследствие на безразборни сексуални контакти без предпазни средства

 

искам дете

Някои протичат без ясно изразени симптоми, като постепенно увреждат оплодителните способности.

Гъбичните инфекции (микози) са много упорити. Лечението им може да продължи повече от 6 месеца. Други причинители на стерилитет са хламидиалните инфекции. Напоследък се наблюдава бум на тяхното разпространение, като една от причините е почти липсващата симптоматика. Хламидиите засягат и мъжете, и жените. Ако своевременно не се вземат мерки, инфекцията може да доведе до тежки усложнения: при мъжете до възпаление на пикочопроводния канал, засягане на тестисите и простатната жлеза, при жените – възпаление на шийката на матката, след което инфекцията може да плъзне нагоре към маточните тръби и яйчниците. Широко разпространение има и трихомоназата. От паразитната инфекция страдат и двата пола, като жените са по-засегнати (най-вече сексуално активните между 16 и 35-годишна възраст). Едно от обясненията е, че цинкът и други вещества, съдържащи се в спермата, унищожават трихомоните. Симптомите при жените са промяна във влагалищния секрет, парене при уриниране, дискомфорт и болка при полов акт. При мъжете оплакванията включват отделяне на секрет от уретрата, парене след уриниране и еякулация. Те могат да преминават за няколко седмици дори без лечение, но мъжът остава носител на паразита. Стрептококовата инфекция е най-честата причина за запушване на маточните тръби. Тя също може да се предава по полов път.

За да се предпазите от инфекции, най-важното е да използвате презерватив при полов акт, да провеждате редовни профилактични прегледи и дори при най-малки оплаквания да потърсите консултация с лекар, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *