ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 съвета как да преодолеете страха от зъболекар!

Много хора имат страх от зъболекаря! Медицинското понятие е „дентофобия”. Какво означава и може ли да се преодолее?

Причините за тази екстремна дентална тревожност могат да бъдат много, но най-често се свързват със страх от болката по време на зъболечението.

  1. Страховете са нормални. Страхът от стоматолозите е много често срещан. Никой не мисли, че да ходиш на зъболекар е забавно. Но зъболекарите са по-добре обучени днес и имат инструменти и техники за намаляване на дискомфорта.
  2. Намерете си добър зъболекар. Намиране на зъболекар, който разбира страховете ви и знае, че трябва да бъде много внимателен, е от съществено значение. Много зъболекари предлагат практики, насочени конкретно към страхливите хора и предлагат голямо разнообразие от решения. Говорете с приятелите си и разпитайте за такъв зъболекар, при който те ходят и имат положителни отзиви за него.
  3. Седацията е опция. Зъболекарят може да приложи редица успокоителни (седативни) средства. Те варират от това да ви каже какво хапче да вземете 1 час преди да отидете при него, до местна или пълна упойка при манипулацията.
  4. Действайте стъпка по стъпка. Планирайте преглед, така че да може да се запознаете със зъболекаря. След това вземете час за почистването на зъба. Направете така няколко посещения, от които „няма да ви боли” и ще се уверите, че заболекарят внимава. Ако не ви хареса как действа – намерете друг.
  5. Носете с вас някакъв предмет, например стрес топка. Трябва да я държите в ръката си и да стискате силно, това ще отпусне стреса ви.
  6. Докато чакате пред кабинета, слушайте музика или четете интересна книга.
  7. Вдишайте бавно, задръжте дъха си малко и след това бавно издишайте. Дълбокото дишане от стомаха помага да преодолеете моментната тревожност.
  8. Водете си приятел с вас или член на семейството. Този човек, обаче, не трябва да е страхлив като вас.
  9. Мислете положително. Трябва да знаете, че когато преминете през това, ще докажете на себе си, че сте силен човек, който се грижи за здравето си. Това скоро ще свърши и вие ще имате красива и здрава усмивка!

 

 

Какво да ядем и какво не при проблеми със зъбите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *