ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли наистина да бъдете пристрастени към шоколада?

Шоколадът е греховно вкусен и яденето на шоколад със сигурност е приятно преживяване!

Проучванията показват, че шоколадът съдържа няколко вещества, които са естествени болкоуспокояващи, могат да доведат до приятни усещания и чувства на задоволство. Ако не до физическо пристрастяване, шоколадът може да доведе най-малкото до психологическо пристрастяване! Ето как:

Съмнителни вещества

Няколко химикали, които са известни с това, че променят настроението и предизвикват физическа зависимост се намират в шоколада. Например, за теобромина (theobromine) е известно, че засяга нервната система, разширява кръвоносните съдове и действа като сърдечен стимулант, подобен на кофеина.Тази съставка може да предизвика безсъние, треперене, безпокойство, тревожност, загуба на апетит, гадене и повръщане. Шоколадът съдържа и фенилетиламин (PEA), химично вещество, което освобождава ендорфини в мозъка. Ендорфините приличат на опиатите с тяхната способност да предизвикват чувство на удоволствие и благополучие. Този ефект помага да се обясни защо шоколадът има репутация като стимулатор на удоволствията и афродизиак.

Въглехидрати

Последните проучвания показват, че най-пристрастяващото вещество в шоколада може да са въглехидратите или захарта. Известна е връзката между хранителните въглехидрати, включително шоколада, и повишените нива на серотонин в мозъка. Серотонинът помага на хората да се чувства спокойни, а понякога дори леко блажени или еуфорични.  Неадекватните нива на серотонин могат да доведат до повишен апетит, раздразнителност, безсъние и емоционални проблеми.

Установена ли е диагнозата „шоколадов наркоман”

Много от любителите на шоколада казват, че страдат от симптоми на абстиненция – включително главоболие и раздразнителност – когато те са престанали да ядат шоколад. „Шоколадовите наркомани“ са опитали многобройни неуспешни стратегии, включително хипноза, за да си помогнат при лечение за отказване от шоколад. Въпреки това, пристрастяването към шоколад остава загадка. Няколко вещества, които има в състава на шоколада и са свързани с пристрастяването, съществуват и в състава на броколито – което не е от най-желаните храни. Учените не могат да разберат защо никой до сега не е бил изкушен да си „отчупи” парченце от броколи вместо шоколад.

И така, не забравяйте, че позволявайки си няколко парченца шоколад на ден няма да ви навреди. Повече би ви навредило пълното отказване от него. Шоколадът в умерени количества не води до пристрастяване!

 

 

 

Хотел от шоколад? Да, има такъв! (СНИМКИ)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *