Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вместо да се тъпчете с лекарства, яжте тиквени семки!

Есента и зимата е времето, в което най-много се яде тиква! Преди да приготвите, обаче, десерт или баница с тиква, не забравяйте да запазите семките.

Те имат един куп чудесни хранителни вещества и ползи за здравето:

Триптофан: помага в борбата с депресията (превръща се в серотонин и ниацин).

Глутамат: помага за облекчаване на тревожност и работи против стреса.

Цинк: увеличава имунната функция и се бори с остеопорозата.

Фитостеролите: намаляват лошия холестерол – LDL и повишавт добрия – HDL. Също могат да бъдат ефективни в предотвратяването на рака.

Богати на антиоксиданти: Тиквените семки имат разнообразна гама от антиоксиданти в тях. Някои от съставките в тях са:

– Витамини: съдържат витамин Е  в най-различни форми: алфа-токоферол, токоферол бета, гама-токоферол и делта токоферол.

– Минерали: минерални антиоксиданти като цинк и манган.

– Фенолни антиоксиданти: хидроксибензоена, ферулинова, протокатехинова, кафеена, кумарова, синапова, ванилова и сирингова киселина.

– Други фитонутриенти, които са и антиоксиданти: лигнани (растителен естроген) – пиноресинол, ларициресинол и медио ресинол, които са много важни за укрепването на костите.

Протеини

Наред с всички полезни фитонутриенти и антиоксиданти в тиквените семки, те също са богат източник на протеин! Тридесет грама тиквено семе съдържат 9,35 грама протеин.

Антимикробни свойства

Тиквените семки, екстрактите от тиквено семе, както и маслото от тях отдавна са ценени заради техните антимикробни свойства и се прилагат винаги заедно с лечение против гъбични или вирусни инфекции.

Регулатори при диабет

Ако имате диабет, редовно яжте по 50 грама тиквени семки на ден. Това ще предпази бъбреците ви от отрицателното въздействие на високата кръвна захар.

Превенция на рака

Заради богатия си антиоксидантен профил, тиквените семки намаляват риска от рак. Специални проучвания има, които доказват свойството на лигнаните при превенцията и лечението на рак на гърдата и рак на простатата.

 

Как да направим протеинова диета без месо?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *