Изгонете главоболието с масаж

Хората, които често страдат от главоболие, обикновено използват медикаменти, за да се избавят от неприятното усещане за стягане, тежест или пулсиране

 

масаж глава

Не е желателно обаче аналгетиците да се използват системно, пък и лекарствата имат странични ефекти. Преди да посегнете към хапчетата, опитайте се сами да решите проблема.

Ако главоболието е причинено от шийните прешлени, масажът може да ви помогне. Затворете очи и с палци притискайте леко в основата на носа (30 пъти), където започват веждите. Продължете масажа, като с палеца и показалеца на едната ръка правите кръгови движения (30 пъти) от основата на носа под веждите към края на очите и отново навътре. Сложете показалците си под средата на очите и с лек натиск упражнявайте въртеливи движения в двете посоки по 30 пъти. Отново следва масажиране с палци – третирайте мястото над веждите от основата им до края 30 пъти. От горния край на слепоочието плъзнете пръсти до върха на ухото и притиснете леко 30 пъти. Ако изпитвате напрежение в тила, сложете палци от двете страни на най-горната му част и с лек натиск масажирайте 30 пъти с въртеливи движения в двете посоки.

При хронично главоболие помага и древният лечебен метод акупунктура, при който се правят убождания с тънки иглички.

По този начин се стимулират нервите и за кратко се въздейства върху причинителите на главоболието. При акупресурата с върха на пръстите се докосват, притискат и разтриват конкретни зони, в които се смята, че има застой на енергия. Лечебният метод от китайската традиционна медицина има ефект при леко главоболие в областта на челото и тила.

Често главоболието е породено от напрежението на служебното място (поставените срокове и стремежът към одобрение на свършената работа). В този случай най-добър ефект дава психотерапията. Тя учи човек как да разтоварва стреса в напрегнатите ситуации.

За да се предпазите от главоболие, спортувайте редовно. Особено подходящи са спортовете, който изискват издръжливост – джогинг, колоездене, плуване, ски бягане, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *