Какво е лечението при лактозна непоносимост?

Организмът на хората, които живеят с непоносимост към лактозата, не е в състояние да усвоява млечната захар от млякото. Те имат недостатък в храносмилателната си система, който й пречи да разгражда млечната захар до усвоими за организма прости захари.

В тънките черва се секретира ензим, наречен лактаза, благодарение на който се усвоява млечната захар.  При лактозна непоносимост нашият организъм има недостиг на лактаза, поради което не смила млечната захар. В резултат на това се появяват различни симптоми, които включват коремна болка, подуване на корема, гадене и газове. Какво да правим, за да преодолеем това?

  1. Ако имате такива симптоми трябва да посетите лекар и да ви бъде поставена със сигурност диагноза дали имате лактозна непоносимост. Тези симптоми наподобяват симптомите и на други стомашно-чревни проблеми, поради това е важно да знаете от какво страдата, за да предприемете точното лечение.
  2. Пийте мляко без лактоза. Хората с непоносимост към лактоза трябва внимателно да следят какви млечни продукти поемат. Има различни степени на непоносимост към лактоза. Някои хора страдат от периодична непоносимост към лактоза, докато други не могат да консумират всякакъв вид млечни продукти. Ако не можете да пиете обикновено мляко, то винаги имате възможност да закупите мляко без лактоза.
  3. Често пъти хората с непоносимост към лактоза са в състояние да се справят с тяхното състояние, като използват добавка, която съдържа ензимът лактаза. Ензимните добавки помагат на организма да преработят лактозата в проста захар. Когато приемате редовно добавка с ензим лактаза, това ще сведе до минимум страничните ефекти.
  4. Тъй като непоносимостта към лактозата засяга всеки по различен начин, вие трябва да забележите при яденето на кои храни се увеличават симптомите ви. Тези храни консумирайте по-рядко, отколкото всички останали.
  5. Обърнете внимание на етикетите на храните. Понякога храни, които по принцип не съдържат мляко, също имат добавена лактоза. Това могат да бъдат замразени храни или сметана за кафе. Отделяйте време да четете етикетите и търсете здравословни алтернативи, които са подходящи за вас.

 

 

6 ненужно пренебрегвани здравословни храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *