ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чаят МАТЕ – колкото полезен, толкова и вреден

Родината на чая мате е Южна Америка, той е любим на индианците аборигени

 

чай мате

Ценят го за отличните му тонизиращи свойства. Съдържа матеин – аналог на кофеина, но с по-продължително действие.

Данните за ползата и вредата от чая мате са доста противоречиви. Лечебното му въздействие се приписва на микроелементите, органичните киселини, комплекса витамини – в това число и от група В, танина и други вещества. Любителите на мате твърдят, че той не предизвиква привикване, повишава имунитета, снижава нивото на холестерина, подобрява храносмилането, работата на бъбреците и черния дроб, умствената дейност, способства за изработването на хормона на младостта – мелатонин, и дори повишава потенцията. В същото време теофилинът, съдържащ се в листата, оказва спазмолитично действие, разширява съдовете, а теоброминът успокоява, предотвратява депресията и безсънието.

Но всичко е добре, когато е с мярка. Има данни, че определени вещества в чая мате стимулират развитието на новообразувания, особено на хранопровода и пикочния мехур. Освен това е странно съчетанието на диаметрално противоположни свойства в една напитка:
стимулиращо и успокояващо.

Чаят мате не се препоръчва на хора с повишена киселинност на стомаха,заболявания на бъбреците, на хипертоници, бременни и кърмещи майки, на деца, пише вестник Феномен.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *