ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Що е то метаболитен синдром?

Проблемите са много – поликистозни яйчници, повишено кръвно налягане, затлъстяване, диабет, а обяснението е все едно и също – метаболитен синдром

метаболитен проблем

От него страда голяма част от населението в България и по целия свят. Каква е причината за появата му и как да го контролираме, съветва от страниците на списание „За жената“ диетологът д-р Митко Ригов от Медицинския център по лечебно хранене и здравословна редукция на теглото към УМБАЛ „Александровска“.

Има увеличено циркулиране на инсулин в кръвта

Причината за метаболитния синдром е невъзможността на тялото да усвоява инсулина, който отделя задстомашната жлеза.

„При нормална работа на тялото инсулинът се усвоява без проблеми, но при увеличени телесни мазнини, особено в областта на корема и талията, усвояването му се нарушава. В резултат на тази инсулинова резистентност (или понижаване чувствителността на тъканите към инсулина) се развива хиперинсулинемия – увеличено циркулиране на инсулин в кръвта“, обяснява д-р Ригов. Израз на този проблем е и нарушаване на въглехидратния толеранс, при което човек може да има висока кръвна захар, да получи хипогликемия на гладно, да развие диабет. Да се наруши мастната му обмяна – да се повиши нивото на лошия холестерол, а да се понижи нивото на добрия, който пази нашите съдове от натрупване на атеросклеротични плаки. Ако се стигне до това неприятно състояние, може да се появят проблеми с пуриновата обмяна, която се изразява в повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта. А това може да доведе до развитие на подагра. Причините за появата на метаболитен синдром може да са наследственост, неправилно хранене, което увеличава процента на телесните мазнини, здравословни проблеми. Лошото е, че в наши дни синдромът възниква и при млади момичета с наднормено тегло или с нормално тегло, но с висок процент телесни мазнини в тялото, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *