Каква трябва да бъде рехабилитацията при пациенти с инсулт?

България остава водеща сред европейските държави по инфаркти и инсулти

 

инсултТе се лекуват в интензивни болнични отделения и там специалистите още в първите 10-15 дни започват рехабилитация – изправяне на крака, първи стъпки, раздвижване, за да ускорят оздравителния процес. Обаче след като премине голямата опасност, много пациенти пренебрегват рехабилитацията и си пият само лекарствата. “ След 3-ия месец от инцидента, когато вече е постигнато известно възстановяване, пострадалият трябва да поддържа и да подобрява състоянието си, за да не допусне нов инфаркт или инсулт – категорична е от страниците на вестник „Всичко за семейството“ експертката по физиотерапия и рехабилитация д-р Силвия Паскалева.

Така наречената вторична рехабилитация не е интензивна и се провежда 2-3 пъти седмично. Тя се изразява в разходки, плуване, дихателни упражнения с точно определено времетраене, назначено за всеки индивидуален случай от лекарски екип – кардиолог (невролог), физиотерапевт, кинезитерапевт. Тази програма би могла да се настани трайно в начина на живот на пациента.“

Рехабилитацията съчетава естествени фактори в определена дозировка, на което се дължи и лечебният ефект. В комбинация с друг вид терапия, тя може да съкрати времето за възстановяване и дори да намали чувствително приема на медикаменти. Преминаването към здравословен начин на живот (балансирано хранене, отказване на цигарите, максимално ограничаване на алкохола, умерена физическа активност) помагат за пълното възстановяване, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *