Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скъсаният ахилес се оперира до 8-я ден след травмата

Преди 3 дни прекарах злополука при която почувствах силна болка в дясната подбедреница, след което прасеца ми отече. При прегледа се установи, че ми е увредено ахилесовото сухожилие, което трябвало да се оперира. Искам да попитам не може ли и това сухожилие да се възстанови без хирургическа намеса ?

Петър СПАСОВ, Перник.

Въпреки че ахилесовото сухожилие е най-дебелото в човешкия организъм то също се уврежда травматично – открито и закрито. Откритите се получават от режещи предмети и при тях винаги има рана на кожата. При закритите увреждането е подкожно и се изразява в пълното или частично разкъсване на сухожилието. Тази травма се получава най-често при напречен удар или на рязко, некоординирано, усилено свиване на мускулатурата на прасеца. По принцип в последните години съществува тенденция на увеличение броя на закритите увреждания. Според редица автори това е резултат от “болестта на цивилизацията” – заседналия живот, който води до промени в нормалната структура на сухожилието. Затова и то не може да натоварванията при инцидентно спортуване и туризъм.

Освен силната болката при скъсан ахилес човек не може да стъпи на пръстите на засегнатия крак. Получава се оток и подкожно кръвонанасяне.  При лекарския преглед може да се види и напречно разположена бразда на мястото на разкъсването.

Лечението на разкъсаното ахилесово сухожилие е оперативно и трябва да стане в първите 8 дни след травмата. Когато случаят е по-стар се налага да се използват различни пластични техники за удължаване на сухожилието. Има и методици, осигуряващи зарастване на сухожилието, чрез прилагането на т.нар. “външна фиксация”. Кой метод да се избере обаче избира лекаря и вие трябва да му се доверите, за да бъде успешно лечението.

Ако разкъсаният ахилес остане нелекуван след време, между разкъсаните или прерязани сухожилни краища прораства цикатрисиална, неспецифична тъкан. Тогава се променя дължината на ахилеса и походката трайно се влошава.

Изтъквам ви тази опасност и ви отговарям веднага на писмото, за да изпълните съвета на лекаря, тъй като само навременната операция дава добър резултат.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Скъсаният ахилес се оперира до 8-я ден след травмата

  1. митака каза:

    Същата ситуация. В един момент се почувствувах доста добре, дори ходих на дълги разходки сред природата, но от няколко дни – отново болки, подуване и никакъв прогрес. Молба: ако някой знае някакво лечение или съвет – да сподели.

    поздрави
    Митака

  2. Angel каза:

    iskam da vi popitam skusah ahilesno sohojilie na 26-ti qnuri tazi godina operirah se 3 4asa sled skusvaneto mu…na 26-ti tozi mesec stavat 5 meseca ot operaciqta na suhojilieto i to produljava da me boli,da imam ottok i da buda ne pulnocenen 4ovek…vuprosut mi e tova ne6to opravqli se vuob6te?vinagi li 6te me boli i vinagi li 6te u6tse6tam bilo to t1pi ili ostri bolki v obstta na suhojilieto?blagodara vi predvaritelno za otgovora 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *