5 странни болести, за които може и да не сте чували

Има болести, за които е по-хубаво да не сме и чували

деца-старциОгромни крайници

Лимфатичната филариоза, известна повече като елефантиаза, се характеризира с тежък оток на крайниците. Причинява се от паразитни червеи, които се разпространяват чрез ухапвания от комари. Когато един заразен женски комар ухапе някого, той може да му вкара лаври в кръвта. Там те се размножават и се разпространяват чрез кръвообращението. Могат да живеят години наред по този начин. Първите симптоми често се появяват дълго след заразяването. Понеже паразитите се натрупват в кръвоносните съдове, те могат да възпрепятстват кръвообращението и да предизвикат натрупване на течности в съседните тъкани. Най-характерните външни признаци са силно разрастване на ръцете, краката, гениталиите и гърдите. Днес в света от заболяването страдат 120 милиона души, от които 40 милиона са в тежко състояние.

Деца-старци

Тази болест се предизвиква на миниатюрен дефект в генетичния код с унищожителни последици, които променят напълно човешкия живот. Средната възраст, до която достигат заболелите деца, е 13 години. Техните тела се развиват много по-бързо от нормалния процес – за няколко години болните губят косата си, появяват се сърдечносъдови заболявания, изтъняване на костите, артрит. Външният им вид е много характерен и се отличава с голяма глава, челните издатини са надвесени над малко лице с клюновиден нос, долната челюст е недоразвита. Прогерията е изключително рядко заболяване, днес в света живеят само няколко десетки души, страдащи от него. В същото време е отбелязан случай на семейство, в което всичките пет деца са заболели от прогерия.

Синдром на Върколака

Името на тази рядка болест идва от вида на заболелите от нея – лицата и телата им са покрити с гъсти косми. Нарича се още синдром на Амбрас или хипертрихоза и се дължи на рядка генетична аномалия, която не се лекува. В света са известни не повече от 50 случая.

Линиите на Алфред Блашко

Феноменът е изключително рядко срещан и остава необясним за лекарите. За първи път е бил представен от немския дерматолог Алфред Блашко. Линиите не съответстват нито на нервната, нито на мускулната, нито на лимфатичната система в човешката анатомия. Невероятното е, че при всички пациенти „шарката“ е еднаква – знак „V“ върху гръбнака и „S“ върху гърдите и стомаха.

Ненаситен глад за нехранителни продукти

Невероятен и ненаситен глад за хартия, пластмаси, лепило, кал и други нехранителни вещества е основната характеристика на заболяването пика. Първоначалното обяснение с недостиг на минерали в организма не е намерило медицински доказателства. Няма и лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *