Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Средиземноморската диета пази от Паркинсон

Балансираният хранителен план, богат на плодове, зеленчуци и риба, понижава риска с 46%

 

средиземноморска диета

Болестта на Паркинсон е сред най-разпространените заболявания на нервната система. Тя поразява предимно възрастни хора, като първите й изяви са средно на 55 години. Напоследък долната граница започна тревожно да спада и мина дори под 40 години. Доскоро се смяташе, че болестта на Паркинсон засяга еднакво и двата пола, но нови изследвания показаха, че мъжете са по-уязвими. Заболяването се развива постепенно, като започва с едва доловим тремор (характерното треперене) само на едната ръка. Това е най-известният симптом, но също така много чести сигнали са забавеността или застиналостта на движенията, уморяемост, мускулни спазми, болки в различни части на тялото. Заболяването е хронично и тенденцията е симптомите да прогресират. С времето може да се ограничи възможността за извършване на волеви движения. И най-елементарните действия стават трудни и отнемат много време за изпълнение. При ходене стъпките се скъсяват и човек започва да влачи краката си. Когато спре, често стъпалата „замръзват“ и пациентът изпитва голяма трудност отново да направи крачка. В късните стадии на Паркинсоновата болест е възможно да настъпят паметови нарушения и промени в яснотата на съзнанието.

Основната причина за това заболяване е липсата на химически активната субстанция допамин. Този дефицит настъпва, когато загинат или се увредят специфичните мозъчни клетки, които я произвеждат. Сред рисковите фактори са напредналата възраст, наследствеността, както и различни инфекции, съдови процеси, интоксикации, травми, тумори, метаболитни разтройства, които могат пряко или косвено да увредят централната нервна система и съответно обмяната на допамин.

Според скорошни проучвания средиземноморската диета има ключова роля за предотвратяване на заболяването, което засяга над 6 милиона души от цял свят. Хранителният план, богат на плодове, зеленчуци и риба, може да понижи риска с 46%. Все още не е изяснен напълно механизмът на благотворното действие. Нова светлина по въпроса хвърлиха научни изследвания, които определят оксидативния стрес като един от факторите за развитие на болестта. А плодовете, зеленчуците, рибата и бобовите растения (грах, фасул) имат високи нива на антиоксиданти и притежават свойството да блокират вредното влияние на свободните радикали. Има данни, че по-голямата физическа активност също пази от Паркинсоновата болест, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *