Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресът отключва хипохондрията

Пушенето води до рак на белите дробове, алкохолът – до цироза, свинското качва холестерола, сексът може да зарази със СПИН и т.н.

1
Информацията, която всекидневно ни залива, внушава, че отвсякъде дебнат здравословни рискове. За около 10% от хората страхът да не се разболеят излиза извън рамките на нормалното и се превръща в едно доста травмиращо състояние, наречено хипохондрия. То се характеризира с необоснована загриженост и патологичен страх за собственото здраве. Както и с нереалистична оценка на редица физически симптоми, които издават сериозно заболяване. И то независимо от факта, че съществуват достатъчно рационални уверения и доказателства (различни изследвания) за добро здраве.

Хипохондрията дава възможност на човек да приеме ролята на боледуващ, като по този начин той се опитва да избягва редица неразрешими проблеми, конфликти или някакъв връхлитащ го стрес. Възможно е поти-
скането на агресивните импулси да се трансформира във физически симптом или пък физическите оплаквания да бъдат защитна реакция. По правило появата на хипохондрична симптоматика следва стресов епизод (смърт на близък, раздяла, загуба на работа и др.) Обикновено с повлияването на тревожността и депресивните настроения се слага началото на отшумяването на хипохондричните състояния. Постепенно човек се научава да приема и „ролята“ на здрав и да реагира адекватно на възникващите проблемни ситуации и конфликти. Страхът от боледуване не изчезва, защото той все пак е напълно естествена човешка реакция, но поведението се подчинява на рационалните доказателства и на реалистичната преценка относно съществуването на някои здравословни неразположения. Човек разбира и приема, че може да бъде болен, но знае, че след боледуването настъпва оздравяване, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *