ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сладката целувка може да бъде опасна за здравето

Всички сме наясно, че една страстна целувка води до върволица от различни усещания

 

целувкатаСърцето ни бие, кожата ни се влюбва, емоциите ще изхвърчат от гърдите ни. За съжаление обаче едно от усещанията може да е, меко казано, некомфортно. Явно понякога удоволствието не остава ненаказано. Инфекциозната мононуклеоза, известна още като болест на целувката, и сексуално предаваните болести са печално известни спътници на романтиката. Чрез целувката споделяме не само любовта си, но и доста бацили, които понякога са досадни за лечение.

Недостатъци (?!) на целувката

Оралното предаване на микроби става чрез слюнка, храна или напитки. Когато човек се целува, чрез слюнката може да усвои доста от инфекциите на отсрещния. Инфекции като мононуклеозата, която често се нарича и жлезна треска заради подуването на лимфните възли в цялото тяло, придружено от висока температура, се наблюдават най-често при младите хора. В повече от 90% от случаите инфекциозната мононуклеоза се причинява от вируса на Ебщайн-Бар, който спада към рода на херпесните, ДНК съдържащи вируси. Той може да бъде отделен и върху микроскопични капчици слуз и слюнка при кихане и кашляне. Рядък път на предаване на болестта може да бъде използване на една и съща посуда при пиене и хранене, при което може да се погълне инфектирана слюнка. За щастие по-голямата част от хората са изложени на заразяване с вируса на Ебщайн-Бар като деца и в резултат на този контакт са изградили естествен имунитет. И други инфекциозни микроби, които се разпространяват чрез слюнката, се подвизават по повърхността на устата, езика и зъбите. Бактерията стрептококис може да причини внушителен брой инфекции, в това число на венците, или т.нар. стрептококово гърло, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *