ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение и диета при подагра

Пристъп на подагра се случва, когато излишната пикочна киселина се отлага в тъканите на тялото, обикновено в ставите на пръстите на краката.

Първият симптом на подагра често е подуване и силна болка в големия пръст на крака, след травма или заболяване. Лечението на подаграта се фокусира върху облекчаване на болката, предотвратяването на бъдещи атаки и свеждане до минимум на риска от усложнения.

Преди всичко отидете на лекар и направете изследване, което трябва да покаже с точност дали имате подагра. Точната диагноза е от съществено значение за лечението.

Веднага започнете диета – избягвайте алкохол, храни с високо съдържание на пурини и диуретици – това са тлъстите меса и риби, бирата, пържени меса, всякаква карантия, колбаси, консерви. Също така трябва да се ограничи шоколада, кашкавала, фасула и грахта. Включете в менюто си вегетариански супи, месо от пуйка, заек, кокошка, всякакви продукти от мляко, тиква, зеле, моркови, краставици, целина. От плодовете яжте повече тези, в които има много калий – кайсии, банани, череши, праскови, ябълки, круши, дини и грозде.

Пийте повече течности  2,5 – 3 литра на ден, за да може урината да е по-разредена. Правете си напитка от лимонов сок, боровинков сок или сок от арония. Те помагат да се изхвърли пикочната киселина от организма.

Вашият лекар ще ви препоръча какви нестероидни противовъзпалителни лекарства да приемате за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Не трябва да пиете Аспирин. Задължително поискайте и протектор за стомаха, тъй като тези лекарства имат някои странични ефекти, като например кървене или болка в стомаха.

Ако Вашият лекар Ви предписва лекарство за понижаване на нивата на пикочната киселина, не забравяйте да го вземате редовно. Повечето хора продължават да приемат това лекарство до края на живота си.

Ако пикочната киселина е висока, но никога не сте имали пристъп на подагра, лечение рядко е необходимо. Хората с изключително високи нива може да се нуждаят от редовно изследване на бъбреците, за да се проследява да не настъпи увреждане. Може да се наложи продължително лечение и диета, за да намалите нивата на пикочната киселина.

 

 

Какви нарушения може да предизвикат болка в ходилото ?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *