Ода за крушата

Крушите са едни от най-полезните плодове
лечение с круша

Богати са на захари, органични киселини, ферменти, фибри, дъбилни, азотни и пектинови вещества, витамин С, B, Р, РР, каротин (провитамин А), както и на флавоноиди и фитонциди. Обикновено крушите са възприемани като по-сладки от ябълките, макар че съдържат по-малко захар. Много сортове са богати на микроелементи, в това число и на йод. Съдържат до 10% въглехидрати – тоест до 10 г на 100 г круши.

Основната ценност на плода е съдържанието на хранителни влакна (2,3 г/100 г). По съдържание на фолиева киселина крушата превъзхожда дори касиса.

И народната, и официалната медицина препоръчват крушата в много случаи. Но преди всичко е важно плодът да се употребява правилно: да се яде на гладно и да се запива с вода. Не бива да се смесва с месо. Не забравяйте, че лечебни свойства имат само узрелите, ароматни, сочни, нежни по консистенция плодове.

Крушовият сок е отлично общоукрепващо, тонизиращо и витаминно средство, полезен е при лечение на някои стомашни заболявания. Крушите съдържат много фолиева киселина, която е важна за деца, бременни и хората с проблеми в кръвотворния апарат.

Лекарите препоръчват след 40 години да се употребяват повече круши. Два пъти седмично е полезно да се устройват „крушови дни“: 1,5-2 кг зелени свежи плодове и нищо друго. Древните ценили плодовете като средство, способстващо бързото зарастване на рани и намаляване на температурата, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *