БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Диетоманията – опасна точно толкова, колкото и излишните килограми

Проучванията показват, че голяма част от жените пазят диета поне 5 пъти в годината

диетомания

Използват различни поводи – почивка на море, сватба на приятел, среща на випуска. Това е нормално желание да изглеждат елегантни.

Някои жени обаче постоянно изпробват нови диети, изтощителни и за продължителни периоди. Медицината използва термина диетомания за това състояние и го причислява към хранителните разстройства. То трябва да се разграничи от булимията и анорексията, тъй като при него психиката не е така разстроена, недоволството от самия себе си не е толкова голямо и липсват метаболитни нарушения. В някои случаи самочувствието може да се повиши от първоначално постигнатите резултати от отслабването. Но при липса на успех утехата е да се пробва нова, по-ефикасна диета.

Диетоманията не е много опасна, но може да премине в анорексия (налудничава идея за отслабване).

Кои са признаците на диетоманията?

Когато хапнете нещо извън диетата, се измъчвате и не можете да се отървете от мисълта, че надебелявате. Ако си позволите нещо сладко, чувствате срам и угризения, страх, че много бързо ще станете пълна и грозна.

Когато започвате диета, се опитвате да привлечете свои приятели и роднини, защото мислите, че така те ще станат по-здрави и щастливи.

Когато диетата свърши, не се радвате на постигнатите резултати. Защото неосъзнатата ви цел не е да свалите килограми, а насладата, че губите тегло.

Засягате се и реагирате остро, ако някой се опита да критикува начина ви на хранене, теглото, продуктите, които консумирате.

Менютата на ресторантите и диетите са любимата ви тема на разговор.

Изпитвате „глад“ за диети – с радост посрещате информацията за някоя нова хранителна схема и решавате непременно да я изпробвате.

Приготвяте закуската си от вечерта, а обяда и вечерята – от сутринта. Непрекъснато пресмятате калории, мазнини, въглехидрати.

Диетата влияе върху качеството ви на живот – в състояние сте да откажете среща с приятели или покана за рожден ден от страх, че може да ядете твърде много или пък че ще ви предложат неподходяща храна.

Диетоманията е заболяване, затова най-добре е да се обърнете и към психиатър, и към диетолог. Двамата специалисти заедно могат да ви помогнат в намиране на решение на проблема, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *