Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кафето спасява от самоубийства

Редовната консумация на кафе намалява наполовина риска от самоубийства.

coffeeТова твърдят учени от Харвард, след като са обобщили резултатите от три мащабни дълговременни проучвания по темата. Обект на техните наблюдения са били работници от системата на здравеопазването, предимно медицински сестри.

Изследванията са започнали през 1980 година и продължили до 2008-а, разказва medportal.ru. В анкетите са били включени 200 000 души – представители на двата пола. На всеки четири години те попълвали анкета за навиците и здравословното си състояние. Сред въпросите имало и няколко за кафето – дали пият и по колко, пият ли безкофеиново и т.н. Сред всички участници за изследвания период имало 277 самоубийци.
Анализирайки отговорите специалистите стигнали до извода, че между потреблението на кафе и самоубийствените действия има обратно пропорционална зависимост. Колкото повече е кафето – толкова по-малък е рискът от суицид. Между човека, който пие едно кафе в седмица и този, който го прави четири пъти дневно, разликата е 50%.

Харвардските учени смятат, че кофеинът не само стимулира централната нервна система, но и действа като мек антидепресант. Той стимулира секрецията на основните невромедиатори в главния мозък – серотонин, дофамин и норадреналин. В друго изследване вече е било констатирано, че любителите на кафе значително по-рядко изпадат в депресии.

Авторите все пак правят уговорка, че не бива да се увеличава прекомерно дневната доза кафе заради възможни негативни ефекти от друг характер. Най-добре е количествата да са от рода на 3-4 чашки дневно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *