Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ботокс в италианското песто: десетки натровени!

Десетки жители на Генуа са в болница с тежки отравяния след консумация на любимия на Ботуша сос песто.

pestoАпетитната добавка към традиционните италиански блюда се оказала “обогатена” с ботокс, описва драмата medikforum.ru. Около 50 човека, които си купили от апетитния продукт на производителя Bruzzone and Ferrari, развили класическа симптоматика на хранително отравяне и потърсили медицинска помощ. Няколко от тях, сред които има и деца, са хоспитализирани за лечение. Повечето засегнати са претърпели стомашна промивка и са се прибрали да се долекуват вкъщи.

Изследванията са показали, че в соса песто има токсин на ботулизма (отделян от бактерията Clostridium botulinum), или ботокс. Когато ботоксът попадне в хранителния тракт, се проявяват повръщане, диария и висока температура. В най-тежките случаи и при отслабен организъм може да се стигне и до смърт.
Компанията Bruzzone and Ferrari е с авторитет, дългогодишен производител на класически италиански сосове. Историята й е дълга почти 200 години. От управата й са обявили, че изтеглят от пазара опасната серия от отровното песто.

Токсинът на ботулизма обикновено се среща в консервираните храни – недобре стерилизирани, с изтекъл срок на годност или повредена херметизация. Токсинът атакува нервната система и предизвиква симптомите на хранително отравяне.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *