ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо ни се гади и повръща?

Всички познаваме неприятното усещане за гадене, придружено от изпотяване, пребледняване, премаляване и позиви за повръщане. Понякога скоро след появата на тези симптоми наистина следва повръщане.

Обикновено гадене и повръщане се появяват вследствие на стомашно разстройство поради преяждане, калорична храна, алергия, непоно­симост или свръхчувствителност към даден продукт. Същите симптоми възникват и пора­ди раздразнена стомашна лигавица след зло­употреба с алкохол, инфектиране с микроорга­низми или техните токсини (хранително отравяне). Възпалението на стомашно-чревния тракт води и до диария.

Други фактори за появата на гадене и по­връщане са чувството на тревога, страх, шок и мигрена, както и нарушения в механизма за равновесие във вътрешното ухо, причиняващи световъртеж като при морска болест, възпале­ние на вътрешното ухо и болестта на Мениер. Гаденето, особено в началото на деня („сутреш­но гадене“), е обичайно явление в първите месе­ци на бременността. Децата често повръщат при заболявания, протичащи с висока температура.

Някои медикаменти, включително противоракови и обезболяващи средства, също прово­кират гадене и повръщане. Понякога те са симптоми на сериозни заболявания като язва на стомаха, неконтролиран диабет, жълтеница, заболявания на жлъчния мехур, инфаркт и рак.

Профилактика

Хранете се винаги бавно и дъвчете старателно, за да не се стига до гадене след хранене. Вни­мавайте да не преяждате. Възможно е да има­те свръхчувствителност към дадена храна, ако симптомите се появяват редовно след консума­цията й. В такъв случай я избягвайте.

За да предотвратите стомашни разстройст­ва, причинени от инфекции, обръщайте особено внимание на личната и битовата хигиена. За да не повръщате през бременността, поемайте често лека храна, а сутрин, веднага след ставане от сън, изяждайте по една бискви­та с джинджифил или изпивайте неголяма чаша джинджифилов чай, подсладен с мед.

За избягване на гаденето при стрес или при­теснение правете дихателни и релаксиращи уп­ражнения за успокояване на съзнанието.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Въпреки наличие­то на киселини в лимоните, в проце­са на храносмила­не те стават източ­ник на калиев карбонат, който неутрализира излишната киселинност и облек­чава храносмила­телните проблеми, включително и гаденето.

 

 

Бременност и хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *