ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимавайте с тенорексията!

Въпреки че много хора обичат да имат тен, пристрастяването към „слънчевия загар” може да се окаже доста сериозно заболяване в случаи, при които хората са обсебени от получаването и поддържането на тен.

Както всичко останало, нездравословно се оказва прекаляването с излагането на слънце или стоенето в солариум, което вече не е за развлечение, а се превръща в мания. В тези случаи тенорексията не трябва да се пренебрегва. Има много дискусии относно това колко тен е здравословен. Повечето дерматолози смятат, че тенът води до увреждане на кожата, така че всяко излагане на слънце или солариум носи някакъв риск.

Обществото, обаче, приема тенът като знак за здраве и красота. По ирония на съдбата, това не е така – колкото повече тен имате върху кожата си, толкова повече тя ще старее и ще се сбръчква с напредване на възрастта. Независимо дали сте получили тен по естествен начин чрез слънчевите лъчи или изкуствено от солариум, кожата ви в крайна сметка получава преждевременно бръчки, петна, сухота, става податлива на алергии и дори на меланом (рак на кожата).

За да имате здрава кожа, предпазвайте се от слънцето и не влизайте в солариум! Около 15 до 20 минути на ден са достатъчни да се излагате директно на слънце, за да получите дневната си доза витамин Д. Така че, как се случва да изпаднете в тенорексия? Има проблем, ако сте обсебени от тена си не само на физическо, но и на психическо ниво. Проучванията показват, че хората, които страдат от тенорексия имат същото пристрастяване като пушачите или хората с други пристрастяващи навици. Точно както пристрастените към тютюнопушенето вървят към неизбежната болест на белите дробове, така тенорексиците продължават да правят тен, без значение колко загар имат и колко се увеличава рискът да се разболеят от рак.

Това в медицината се нарича компулсивно разстройство и тези хора трябва да потърсят помощ от професионалист, който да им назначи съответно лечение. Това са хора, които получават тревога, ако пропуснат една сесия в солариум или не могат да преценят колко дълго да лежат на плажа. Здравата и красива кожа се постига без тен – трябва да сте убедени в този факт, за да се радвате на тялото си в естествения му вид.

 

Блесни със слънчев тен!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *