ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо наднормените килограми правят костите чупливи

Жертвите на затлъстяването по-често от стройните си връстници рискуват да развият крехкост на костите. Крехките кости са резултат на голямото количество мазнини – създават се допълнителни клетки, които размекват костната маса.

kostiТвърдението е на изследователски екип от Харвардската медицинска школа в Бостън, поясняват от medikforum.ru. Доскоро в науката се смяташе, че малка част от наднормените килограми могат да са полезни за костната система, защото в някаква степен я тренират да “носи” по-големи натоварвания. Дори се споменаваше, че сред възрастните с наднормено тегло по-рядко се случват костни счупвания.

Американският екип обаче сега открива, че нещата стоят точно обратно: колкото по-високо е теглото на човека, толкова по-сериозна заплаха за остеопороза го дебне.
Бедата идва от това, че мастната тъкан стимулира формирането на т.н. остеокласти – допълнителни клетки, които правят костната тъкан рехава и чуплива. Освен това наличието на наднормена мастна тъкан, включително в костния мозък, блокира производството на нови костни клетки. Този процес е значително по-интензивен от друг, считан за полезен – мастната тъкан продуцира и хормона естроген. Естрогенът насърчава костите да усвояват пълноценно калция от храната, която всеки човек приема.

Нещата са точни, но бостънското проучване ги степенува така: при наднормено тегло и излишък на мастна тъкан доминиращ е процесът на разрохкване, отслабване на костите. Протичащото в същото време усвояване на калция не е в състояние да го неутрализира.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *