Пъпешът – ароматният разкрасител

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Когато кажем „пъпеш“, неизменно си представяме източна красавица с удивително кадифена кожа, сияещи очи и разпилени дълги коси, седяща на красив килим и с апетит похапваща сочен пъпеш

пъпеш

Оказва се, че и очите, и кожата, и косата неслучайно са толкова разкошни -вкусвайки зрелия плод, тя се грижи за своята красота.

Пъпешът е истинска съкровищница от каротиноиди, активни съединения на медта, в него присъства дори усвояемо злато! Безусловно, основният му състав са водата и захарта, но и много извънредно полезни за организма вещества са намерили място в ароматната му сърцевина.

Благодарение на богатото съдържание на аскорбинова, фолиева киселина и каротин пъпешът е признат за ценен витаминен продукт. По съдържание на желязо той стои редом с лука и репичката и малко изостава от горската ягода, касиса и чесъна. По съдържание на микроелементи в пъпеша има много калций – на първо място сред зеленчуците и плодовете (а това са здрави зъби, кости, нокти). Той добре утолява жаждата, успокоява нервната система, има нежно действие върху стомашно-чревния тракт (при умерена употреба), нормализира водно-солевия баланс. За лечебно-профилактични цели пъпешът може да се използва като общо-укрепващо, успокояващо, пикочогонно, меко слабително, стимулиращо кръвотворния процес, антисклеротично и дори противоревматично средство.

Избягвайте обаче употребата на големи количества, за да не провокирате чревни колики. Освен това можете да се наслаждавате на пъпеша 2-3 часа след хранене, тъй като той не е съвместим с нищо. Особено „се бие“ с млякото, киселомлечните продукти, яйцата. За да избегнете разстройство на червата, след пъпеша не пийте студена вода или алкохол, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *